Prijateljstvo Marka Twaina i Nikole Tesle

Jako dobar prijatelj jednog od najvećih američkih pisaca svih vremena Marka Twaina, autora Toma Sawyera i Huclkeberryja Finna, bio je – Nikola Tesla, naš slavni znanstvenik i izumitelj!

Upoznali su se i sprijateljili 1890-tih godina u New Yorku. Twain je bio fasciniran Teslinim laboratorijem i čarobnim tehnološkim čudesima koja su se tamo mogla vidjeti i isprobati. Teslin induktivni motor Twain je proglasio “najvrednijim patentom nakon telefona”. Tesli je, pak, Mark Twain bio omiljeni pisac još i prije nego što su se upoznali, prije nego što se uopće preselio u SAD. Jednom je čak naveo da upravo Twainovim djelima duguje zahvalnost za svoj oporavak od bolesti u mladosti, u rodnoj Lici, jer su mu njegovi romani bili “toliko opčinjujući da bih doslovno zaboravio svoje beznadno stanje”.

Tesla je, spomenimo i to, zahvaljujući svojim neobičnim mentalnim sposobnostima znao naizust dugačke dijelove svojih omiljenih književnih djela. Poznato je da je ideju o rotacionom magnetskom polju, što je jedan od njegovih najvećih izuma, došao 1882. godine u parku u Budimpešti reciklirajući stihove iz Goetheovog Fausta.

 

Duboko u pozadini moga mozga nalazilo se rješenje koje, međutim, još nisam bio u stanju potpuno da izrazim.

Jedno poslijepodne, što mi je sada živo u uspomeni, šetao sam sa prijateljem u gradskom parku pa sam mu deklamirao razne stihove.

U to vrijeme znao sam napamet čitave knjige. Jedna od njih bila je Goetheov Faust. Sunce je zalazilo i ja se sjetih slavnog mjesta:

Sunce uzmiče i dan umire,
A ono dalje novi život stvara
Ah, što nemam krila pa da se rašire,
Da za tobom letim iznad zemnog žara!
Lijep je to sanak dok Sunce odmiče
Al tjelesno krilo lako ne niče
Uz laka, čila, duhovna krila.

Kad sam te riječi u inspiraciji izgovorio, pojavila mi se ideja kao bljesak munje, i dugo tražena istina bila je u momentu otkrivena. Jednim štapom crtao sam u pijesku planove koje sam šest godina kasnije pokazao u svom predavanju pred Američkim institutom elektroinženjera, i moj prijatelj razumio ih je potpuno!

Autor teksta: Zvonimir Bulaja