Edukativni kutak

Pokreni lektiru

Svi već znamo da knjigu ne treba suditi po koricama, no što je s videonajavama? Koji im je smisao i kakve bi one trebale biti? Kako pristupiti njihovoj izradi? Slikovito rečeno videonajave su evoluirane korice koje su, potpomognute digitalnom tehnologijom, progovorile. 🙂

Smisao lektirnih videonajava je potaknuti na čitanje djela. Slično najavama filmova, tkz. trailerima, videonajava za knjigu trebala bi u formatu kratkog videozapisa gledatelju ponuditi najzanimljivije elemente djela, zaintrigirati ga i motivirati na čitanje, ali bez da otkrije fabulu i sve detalje o lektirnom djelu.

U nastavku edukativnog kutka možete pronaći savjete koji će vam pomoći da osmislite kreativnu videonajavu, a više o tehničkim i produkcijskim aspektima njezine izrade možete saznati u edukativnom webinaru koji je dostupan ovdje.

Tijekom webinara ćete se upoznati s fazama predprodukcije, produkcije i postprodukcije videa (ili animacije). Saznat ćete što je storyboard, a što knjiga snimanja i kako će vam olakšati pothvat izrade videonajave. Naučit ćete kako prepoznati dobar kadar i zašto fraza balans bijele boje nije nimalo čudna. Uputit ćemo vas i prema alatima pomoću kojih će montaža teći glatko te resursima fotografija i glazbe koje možete koristiti besplatno i, još bitnije, bez kršenja autorskih prava.

Kako početi?

Za početak odaberite lektirno djelo dostupno na portalu e-lektire. Zadatak će biti lakši ukoliko ste djelo već obradili u sklopu nastave, ali ovo natjecanje može biti i prilika da se upoznate s još jednim naslovom. Čitanje je ionako idealna aktivnost za ljetne praznike. 🙂

Isplanirajte sadržaj videonajave unaprijed tako što ćete napisati scenarij. Scenarij će vam pomoći da tijek radnje bude smislen, da gledatelje uspješno uvučete u priču i da od njih napravite čitatelje. Razmislite o tome što su za vas ključne poruke ili ključni trenuci u lektirnom djelu koje ste odabrali, kakvi su mu ton i atmosfera. Ne zaboravite da videonajava nije kratak sadržaj knjige u video formatu. U budućim čitateljima želite pobuditi znatiželju, ali bez da im o knjizi otkrijete previše.   

Uz scenarij pripremite i tkz. storyboard. Storyboard je niz najvažnijih scena u linearnom vremenskom slijedu prikazanih kroz crteže, kolaž, fotografije i sl. koji će vam pomoći da scenarij pretvorite u vizualni format. On će vam omogućiti da razradite vrstu medija koju ćete koristiti, da vizalni prikaz uskladite s tonom priče te da lakše planirate snimanje scena ili sve potrebne elemente i korake za animaciju. Iako je stroyboard primarno vizualan, korisno je u njemu naznačiti i ključne dijelove dijaloga, kao i glazbu i ostale zvučne elemente koji prate videonajavu, ukoliko ih koristite.

To je to, faza ideja i pripreme je završena, možete viknuti “Kamera, ton, e-lektira” i baciti se na snimanje i animaciju. Kod snimanja je osobito korisno snimiti više materijala nego li vam se čini nužnim jer bi u kasnijem dosnimavanju bilo vrlo zahtjevno rekreirati određene scene. Završni proces koji vas čeka je montaža kad ćete sve elemente – priču, sliku i zvuk ujediniti u atraktivnu i poticajnu videonajavu.  

 

Pravi alati za zadatak

Proces izrade video najava neodvojiv je od digitalnih alata. Niže smo pripremili popis onih koji bi vam mogli koristiti, a više o svakom saznat ćete klikom na poveznicu u nazivu koja će vas odvesti na detaljnjiji prikaz alata na e-laboratoriju. Ukoliko niti jedan od predloženih alata ne nudi sve mogućnosti potrebne da bi se ostvarila vaša kreativna vizija, ne odustajte. Krenite sami u daljnju potragu i pronađite alat savršen baš za vas.  

Digitalni alati za izradu,  uređivanje i montažu video materijala:

  • Kizoa je alat za izradu i uređivanje video sadržaja, izradu kolaža, e-razglednica, slideshowa i uređivanje slika, a vaš skole.hr korisnički račun omogućuje vam registraciju besplatnog premium korisničkog računa
  • Animoto je alat za stvaranje video materijala pomoću postojećih slika, videa, teksta i audiozapisa, a nastavnici se mogu prijaviti za besplatan Animoto Plus korisnički račun.

Digitalni alati za animaciju, stop animaciju i šire:

  • Stop Motion Studio alat je za izradu videozapisa u tehnici stop animacije, a odlikuje ga jednostavnost i lako snalaženje za korisnike početnike
  • Animatron je online alat koji omogućava korisniku izrađivanje animacije unutar samog pretraživača, a animirane segmente je moguće preuzeti ili podijeliti u obliku video zapisa
  • Moovly je svestran online alat pomoću kojeg možete izraditi animacije, ali i stvoriti video materijale koristeći fotografije, video, tekst i audiozapise.
  • Pixton je jednostavan alat namijenjen izradi stripova s već unaprijed pripremljenim repozitorijem sadržaja.NIje namijenjen izradi videozapisa, no kombiniranjem s nekim od do alata za animaciju ili stop animaciju sadržaju izrađenom u Pixtonu možete dati nocu dimenziju.