Portal e-lektire danas

Na portalu e-lektire učenici osnovnih i srednjih škola, kao i njihovi nastavnici, mogu pronaći cjelovita književna djela hrvatskih i stranih pisaca u različitim digitalnim formatima prilagođenima suvremenim standardima responzivnosti i korištenju na različitim uređajima. Ta djela velikim dijelom prate popis obveznih književnih tekstova, klasičnih i svjetskih književnih tekstova za cjelovito čitanje ili čitanje ulomaka navedenim u kurikulumu za nastavni predmet Hrvatski jezik.

Riječ je o više od 370 književnih djela, 160 zvučnih knjiga, 52 literarna kviza, 52 audiomamca i 5 videomamaca. Pristup lektirnim djelima u potpunosti je besplatan za korisnike obrazovne zajednice ali i za sve ostale zaljubljenike u knjige i čitanje.

Svakako valja istaknuti da književna djela prate bilješke o piscu i djelu te da su čak 72 djela obogaćena metodičkim instrumetarijem koji sadrži preporuke za prilagodbu lektirnih djela nastavi Hrvatskoga jezika. Te su preporuke izuzetno korisne nastavicima jer im pomažu u individualizaciji nastave, poticanju učenika na samostalan rad i istraživanje te nude podršku u primjeni digitalnih tehnologija. Ta su djela dostupna i u posebnom formatu prilagođenom čitanju na brailleovim digitalnim uređajima.

Zanimljivo je spomenuti i da su Priče iz davnine, Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Prosjak Luka dostupni i u obliku građe lagane za čitanje – u formatu posebno prilagođenom učenicima s poteškoćama u čitanju i razumijevanju teksta.

Sadržaja je uistinu mnogo pa nam preostaje jedino da vam poželimo da uživate u čitanju i slušanju djela koja su svojom veličinom zaslužila pronaći mjesto na našem portalu!

Uredništvo portala e-lektire