Natjecanje Kamera, ton, e-lektira!

Prijave na CARNET-ovo natjecanje Kamera, ton, e-lektira! su završene. Hvala svim totalno cool osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj koje su se odvažile i prijavile na natjecanje.

Natjecanje se odvija u sklopu CARNET-ove konferencije za korisnike na kojoj će se održati i proglašenje pobjednika.

U prvom će krugu, koji sad slijedi, organizacijski odbor natjecanja pregledati sve videonajave i one koje su zadovoljile pravila natjecanja i osnovne kriterije konkurirat će za nagradu publike i pohvalu za digitalnu kreativnost  CARNET-ovog Odjela za podršku obrazovanju u svojoj kategoriji. Publika će za videonajave glasati lajkanjem na CARNET-ovom YouTube kanalu od 18. do 26. listopada 2021. godine, a pohvale za digitalnu kreativnost dodijelit će CARNET-ov Odjel za podršku obrazovanju. Pozivamo sve zainteresirane glasajte lajkanjem i odlučite o pobjednicima.

Detalje o pravilima i kriterijima natjecanja možete saznati na ovim mrežnim stranicama. Preporučujemo da zavirite i u edukativni kutak natjecanja, a za sve upite nam se obratite putem e-adrese lektire@carnet.hr.

 

 

Informacije općenito o natjecanju i prijavama

Snimite videonajavu za bilo koji lektirni naslov dostupan na portalu e-lektire i prijavite se na natjecanje. Prijave na natjecanje će trajati do 6. listopada 2021. godine.

Natjecanje je namijenjeno osnovnim i srednjim školama koje će se natjecati svaka u svojoj kategoriji. Videonajave koje na CARNET-ovom YouTube kanalu osvoje najveći broj lajkova u pojedinoj kategoriji bit će nagrađene vrijednim nagradama, a osim nagrada publike očekujte i posebne pohvale za digitalnu kreativnost.

Škola u skladu sa svojim mogućnostima i interesima formira skupinu učenika i nastavnika, pod mentorskim vodstvom nastavnika, koja će sudjelovati na natjecanju. Za početak možete pogledati i webinar koji će vas uvesti u procese produkcije.

Malo detaljnije

Vjerujemo da mnogi učenici uživaju u čitanju knjiga, pogotovo lektirnih naslova namijenjenih njihovoj dobi. No nekima je taj užitak promaknuo jer ne znaju prepoznati što je to u pojedinom književnom djelu zanimljivo i korisno. I upravo tu računamo na vas! Željeli bismo da oslobodite svoju kreativnost i snimite videonajavu koja će učenicima predstaviti jedno lektirno djelo s portala e-lektire i tako ih motivirati da i oni počnu čitati. U vašoj najavi možete glumiti i pjevati, plesati, skakati i recitirati, možete trčati i hodati unatrag, možete pričati dijalektom i pritom staviti titlove, možete se poslužiti animacijom… Mogućnosti su neograničene no najvažnije je da budete kreativni i da vaš uradak privuče potencijalne čitače! Treba li na kraju spomenuti da se ne možete prijaviti već snimljenim i objavljenim djelom? Vjerujemo da ne treba i da znate da vaša najava mora biti snimljena isključivo za ovo natjecanje.

Kako se prijaviti

Prijavitelj mora biti osnovna ili srednja škola s područja Republike Hrvatske. Školu na natjecanje može prijaviti isključivo zaposlenik škole putem online obrasca, a prijave traju do 6. listopada 2021. godine. Svaka škola na natjecanje može prijaviti najviše tri videonajave i za svaku je potrebno ispuniti zasebnu prijavu.

Još malo o videonajavama

Videonajava u kojoj ćete predstaviti lektirno djelo po vašem izboru mora biti snimljena na hrvatskom jeziku i ne smije biti kraća od jedne minute te ne duža od dvije. Smijete koristiti i dijalekte, ali u tom ćete slučaju – kako bi vas svi razumjeli – morati staviti titlove. Također mora biti jasno o kojem se autoru i o kojem se djelu radi. Zadani video format je MP4 minimalne rezolucije 1080×720 (720p). Pri izradi se moraju poštivati sva autorska prava i ne smije se nikoga vrijeđati po nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, rasnoj, spolnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Vaše videonajave ne smiju poticati na nasilje, već trebaju biti kreirane u duhu tolerancije.

Videonajava može imati i odjavnu špicu u kojoj su navedena imena učenika i mentora te škola. Trajanje odjavne špice ne ulazi u ukupno trajanje videonajave.