Natjecanje Kamera, ton, e-lektira!

Kamera, ton, e-lektira! je CARNET-ovo natjecanje u izradi lektirnih videonajava koje se odvija u sklopu CARNET-ove konferencije za korisnike, a namijenjeno je osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Budite totalno cool škola i navucite učenike na čitanje CARNET-ovih e-lektira.

Zašto?

Zato jer su e-lektire lako dostupne, zato jer im možete pristupiti i onda kad su vrata knjižnice zatvorena i zato jer su popraćene zanimljivim i korisnim tekstovima koji olakšavaju čitanje i razumijevanje.

Kako?

Jednostavno! Snimite videonajavu za bilo koji lektirni naslov dostupan na portalu e-lektire  i prijavite se za natjecanje koje će se održati u jesen 2021. godine. Prijave na natjecanje će biti otvorene od 6. rujna do 6. listopada 2021. godine.

Natjecanje je namijenjeno osnovnim i srednjim školama koje će se natjecati svaka u svojoj kategoriji. Videonajave koje na CARNET-ovom YouTube kanalu osvoje najveći broj lajkova u pojedinoj kategoriji bit će nagrađene vrijednim nagradama, a osim nagrada publike očekujte i posebne pohvale za digitalnu kreativnost.

Škola u skladu sa svojim mogućnostima i interesima formira skupinu učenika i nastavnika, pod mentorskim vodstvom nastavnika, koja će sudjelovati na natjecanju.

Malo detaljnije

Vjerujemo da mnogi učenici uživaju u čitanju knjiga, pogotovo lektirnih naslova namijenjenih njihovoj dobi. No nekima je taj užitak promaknuo jer ne znaju prepoznati što je to u pojedinom književnom djelu zanimljivo i korisno. I upravo tu računamo na vas! Željeli bismo da oslobodite svoju kreativnost i snimite videonajavu koja će učenicima predstaviti jedno lektirno djelo s portala e-lektire i tako ih motivirati da i oni počnu čitati. U vašoj najavi možete glumiti i pjevati, plesati, skakati i recitirati, možete trčati i hodati unatrag, možete pričati dijalektom i pritom staviti titlove, možete se poslužiti animacijom… Mogućnosti su neograničene no najvažnije je da budete kreativni i da vaš uradak privuče potencijalne čitače! Treba li na kraju spomenuti da se ne možete prijaviti već snimljenim i objavljenim djelom? Vjerujemo da ne treba i da znate da vaša najava mora biti snimljena isključivo za ovo natjecanje.

Kako se prijaviti

Prijavitelj mora biti osnovna ili srednja škola s područja Republike Hrvatske. Školu na natjecanje može prijaviti isključivo zaposlenik škole putem online obrasca koji će biti dostupan na ovoj mrežnoj stranici natjecanja od 6. rujna do 6. listopada 2021. godine. Svaka škola na natjecanje može prijaviti najviše tri videonajave i za svaku je potrebno ispuniti zasebnu prijavu.

Vrijedi istaknuti da ćemo održati tematske edukativne webinare na kojima ćemo vam dati savjete koji pomažu pri snimanju videonajava, ali i potiču kreativnost. Totalno korisno, zar ne?

Još malo o videonajavama

Videonajava u kojoj ćete predstaviti lektirno djelo po vašem izboru mora biti snimljena na hrvatskom jeziku i ne smije biti kraća od jedne minute te ne duža od dvije. Smijete koristiti i dijalekte, ali u tom ćete slučaju – kako bi vas svi razumjeli – morati staviti titlove. Također mora biti jasno o kojem se autoru i o kojem se djelu radi. Zadani video format je MP4 minimalne rezolucije 128×720 (720p). Pri izradi se moraju poštivati sva autorska prava i ne smije se nikoga vrijeđati po nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, rasnoj, spolnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Vaše videonajave ne smiju poticati na nasilje, već trebaju biti kreirane u duhu tolerancije.

Ocjenjivanje i nagrade

U prvom će krugu organizacijski odbor natjecanja pregledati sve videonajave i one koje su zadovoljile pravila natjecanja i osnovne kriterije konkurirat će za nagradu publike i pohvalu za digitalnu kreativnost  CARNET-ovog Odjela za podršku obrazovanju u svojoj kategoriji. Publika će za videonajave glasati lajkanjem na CARNET-ovom YouTube kanalu, a pohvale za digitalnu kreativnost dodijelit će CARNET-ov Odjel za podršku obrazovanju. Proglašenje pobjednika bit će organizirano na CARNET-ovoj konferencija za korisnike – CUC 2021.

Detalje o pravilima i kriterijima natjecanja možete saznati na ovim mrežnim stranicama. Preporučujemo da zavirite i u edukativni kutak natjecanja, a za sve upite nam se obratite putem e-adrese lektire@carnet.hr.