Pomoć i upute

Savjeti i upute za korištenje

Formati e-lektira

Sva književna djela na portalu dostupna su u tri različita formata:

  1. PDF
  2. HTML format (online)
  3. EPUB.

Dodatno, tri književna djela mogu se čitati u obliku građe lagane za čitanje, a 72 književna djela čitateljima su dostupna u Brailleovom digitalnom formatu.

Poveznice na pojedine formate nalaze se na početku uvodne stranice svakog književnog djela.

Kako pronaći književno djelo?

Do željene knjige možete doći na više načina pomoću izbornika na vrhu stranica. Postoje sljedeći popisi:

Autori:

Djela:

Osim preko izbornika, knjige možete pronaći i uz pomoć tražilice. Tražilica pronalazi unesene riječi unutar cijelog sadržaja stranica eLektire. Moguće je jednostavno i složeno pretraživanje.

Audio (zvučne) lektire

Audio lektire  dostupne su u najstandardnijem i najpopularnijem formatu – MP3. Dostupno je više od 50 različitih djela – primjerice, izbor antologijske lirike hrvatskih autora (od srednjeg vijeka do Krleže), ali i nekoliko cjelovitih književnih djela, na primjer odabrane bajke i basne Ivane Brlić Mažuranić, za niže razrede osnovne škole odabrane bajke braće Grimm, Andersena i Charlesa Perraulta, Šenoine Povjestice, nekoliko Šimunovićevih, Matoševih i Kamovljevih pripovijetki, odabrana pjevanja iz Homerove Ilijade, poema Jama Ivana Gorana Kovačića

Sve objavljene audio lektire su integralnim verzijama – radi se o pročitanim i snimljenim originalnim djelima. Snimali su ih poznati hrvatski glumci.

Možete ih slušati preko playera unutar sučelja, ili pak preuzeti MP3 datoteke i slušati ih na svom računalu, MP3 uređaju, mobitelu ili tabletu.

Audio lektire potražite u glavnom izborniku (Multimedija – Audio lekti), a na početnoj stranici svakog autora možete pronaći i poveznice na audio verzije njegovih djela, ako su dostupne.

Pojednostavljeni prikaz

Ova je opcija namijenjena prije svega slijepim i slabovidnim osobama koje koriste softver za glasno čitanje i posebno prilagođena računala. Tekst kod ovakvog prikaza ne sadrži nikakvo oblikovanje.

Pojednostavljenom prikazu pristupa se putem poveznice na Braille koja se nalazi na početku uvodne stranice svakog književnog djela.

Kategorije (tagovi)

Svaka stranica autora i svaka uvodna stranica književnog djela, ali i drugi sadržaji (video, audio,  zanimljivosti…) uključuje kategorije. Kategorije, koje su ujedno i poveznice, navedene su na dnu stranice.

Postoje sljedeće kategorije (tagovi):

  • autor
  • stoljeće
  • razred (ako se djelo nalazi na popisu obavezne lektire)
  • književni žanr/vrsta i književni rod (npr. književna vrsta komedija spada u književni rod drama)
  • nacionalna književnost u koju autor ili djelo spada (npr. hrvatska književnost, engleska književnost)
  • književna epoha ili književni pravac (npr. antika, romantizam, suvremena književnost; posebne su kategorije dječja književnost i narodna književnost)

Klikom na poveznicu / kategoriju prikazat će se popis svog dostupnog sadržaja koji se na tu kategoriju odnosi.

Na primjer – kliknete li na kategoriju komedija, dobit ćete popis svih komedija dostupnih na eLektirama; klikom na francuska književnost popis svih francuskih autora, njihovih djela i ostalih sadržaja koji su uz njih vezani; klikom na ime i prezime autora (probajte ovdje: August Šenoa) dobit ćete popis svih sadržaja vezanih uz tog autora (njegova objavljena djela, ali i zanimljivosti, multimedijski sadržaji – audio i video, itd., ako su dostupni), i tako dalje.