Čitanje kriminalističkih romana može biti korisno

Da čitanje detektivskih romana može biti i izuzetno korisno dokazuje priča koja stoji iza poznatog romana Agathe Christie “Kod bijelog konja”. Naime, u tom je krimiću Agatha Christie koja je radila u bolnici, a kasnije i u farmaceutskoj industriji, detaljno opisala trovanje talijem, što je itekako bilo korisno u stvarnom životu.

Godine 1977. u londonskoj bolnici pojavila se djevojčica čiju bolest nitko nije uspio dijagnosticirati. Međutim, u bolnici se našla i medicinska sestra koja je, kao obožavateljica kraljice krimića, odmah prepoznala simptome trovanja talijem, na to upozorila liječnike i tako djevojčici spasila život.

Podsjećamo, Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Williama Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku te više od milijardu primjeraka na drugih četrdesetak svjetskih jezika. Za života je napisala više od osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi: Hercule Poirot i Miss Marple.