Silvija
Šesto

Zagreb, 9. 11. 1962.

Silvija Šesto rođena je 1962. godine u Zagrebu gdje živi i radi. Diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Završila je i Višu trenersku školu, bila reprezentativka u tenisu. Bavila se novinarstvom i pisala sportske vijesti, potom scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane (za što je i nagrađivana). Od srednje škole surađuje na radiju (autorica i voditeljica) i u različitim časopisima i periodici (pokretačica, glavna urednica). Možemo je zaista nazvati suvremenom spisateljicom za djecu i mlade. Pri tome se misli na teme kojima se bavi, stil pisanja, likove.

Roman Debela uvršten je na prestižnu Časnu listu IBBY-ja, International Board on Books for Young People. U kazalištu »Mala scena« tekst je postavljen i u dvije godine odigran 279 puta, a postavljen je i tekst zbirke priča Bum Tomica, čime je započela Tomičina blistava karijera na domaćim i inozemnim kazališnim daskama i festivalima (Slovenija). Silvija Šesto uvrštena je u izdanje časopisa HDP »Relations« na njemačkom jeziku 2012. godine u izbor tri najbolja pisca za djecu i mlade Hrvatske i predstavljena djelima Bum Tomica (2002.), Vanda i Debela (2007.).

U serijalu o Tomici, kao i u dva navedena romana, riječ je o doživljajima gradske djece. Iskreno se govori o životu u »raljama« puberteta, o tome kako svoju djecu doživljavaju roditelji, o tome kako stariju braću i sestre vide mlađi članovi obitelji. Na taj način Silvija Šesto doprinosi boljem razumijevanju i ljepšem suživotu djece i odraslih. Pokazuje da ima razumijevanja i za jedne i za druge. U romanu Vanda glavni lik se zaljubljuje u mladića koji joj drži instrukcije iz matematike i fizike. Kad sazna da on ima djevojku, odlučuje mu zakomplicirati život. Lik gospođe Zlate koja dolazi pomagati Vandinim roditeljima u domaćinstvu posebno je dojmljiv i važan u rješavanju problema. Pametna i dobra gospođa zna načine kako ublažiti stresove i svima olakšati život, naročito kad u obitelj iznenada dolaze novi članovi. Za roman Debela Šesto je dobila Nagradu »Ivana Brlić-Mažuranić«. Problem debljine nestaje u njenome djelu, kad ono lijepo i dobro što nosimo iznutra postane vidljivo i prevlada fizički izgled.

Silvija Šesto piše o najneobičnijim temama i u različitim formama (slikovnice, romani, pripovijetke, crtice, drame). Igra se različitim perspektivama. U slikovnici Motorističke tratinčice cvijeće na livadi razgovara o motoristu koji je sletio s ceste; u priči Palac sim palac tam protagonisti su palci na rukama; napisala je roman Služba reklamacija – Prvo, nezabranjeno izdanje zajedno s kolegom Ratkom Bjelčićem, u kojemu on piše u prvom licu kao djevojka, a ona u prvome licu kao mladić. Dvoje mladih bježe od kuće i iz svojih dotadašnjih života i razorenih obitelji u kojima su nevoljeni, kradući po dućanima i trošeći novac u kockarnicama. Zapliću se u kriminal sve više i više, ali imaju veliki plan za bijeg. U djelu Leon Napoleon (2009.) djevojčica živi u obitelji gdje je otac nezaposlen, a mama zarađuje tako da na neko vrijeme udomljava djecu za koju se roditelji ne mogu brinuti. Njena kći joj pomaže u tome. Među njenim nagrađenim djelima je i dramska igra Duboko more ili kako smo sve pobroćkali, postavljena u splitskome Kazalištu lutaka 2012. godine. Roman Tko je ubio Pašteticu (2003.) odvodi nas na radiopostaju. Prikazuje se snimanje jedne dječje emisije i kako ona utječe na život mladih voditeljica. Emisiju su voditeljice počele voditi kad su imale jedanaest godina, a s vremenom se njihovi pubertetski problemi upliću u taj posao. Zbirka Tinuninu Prva pomoć za djecu, obrana i zaštita od odraslih, knjiga samopomoći od kolijevke pa do roba (2012.) je zbirka pjesama i njihovih neobičnih dječjih analiza koje sigurno ne bi dobile ocjenu izvrstan u školi, dramskih ulomaka koji čekaju na maštovite završetke i komentare, priča koje ne nose odgojnu pouku koju očekujemo, likova u kojima se miješa realan i irealan svijet (likovi tramvaja i dječaka). Silvija Šesto ne boji se napisati ono što se o školi i o obiteljskome odgoju govori ili samo misli. Zato su ovi tekstovi i upozorenje društvu: djetetom odrasli katkad manipuliraju, a svako slobodno mišljenje se guši već u začetku. Zato na stražnjim koricama ove knjige ostaje natpis: »kako prebroditi školu i ostati nepotopljen«.

Uz knjige za djecu, Silvija Šesto autorica je proznih i poetskih knjiga za odrasle. Jedna je od pokretačica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (2004.), koje je poznatije kao »Klub prvih pisaca«. Uz pomoć udruge, otvorena je mogućnost uspješnijih borbi za autorska prava, predstavljanja pisaca za djecu i mlade u javnosti i među publikom, osnivanja nagrada za stvaralaštvo za djecu i mlade, novih književnih nizova, itd. Brine se za otkrivanje novih književnih talenata i podršku afirmiranim piscima. Time status književnika za djecu i mlade postaje sve jasniji i važniji u javnome mnijenju. Otvorenost i jasni stavovi Silvije Šesto ponekad izazivaju reakcije konzervativnijih krugova društva. Osnovala je i izdavačku kuću Semafora u kojoj objavljuje književnost za djecu i mlade i za čija se književna predstavljanja kao vješta i duhovita voditeljica često prigodno i kostimira. Jedan je od najaktivnijih promotora dječjih pisaca i »dobri duh« hrvatske dječje književnosti.

dr. sc. Diana Zalar