Frances Hodgson
Burnett

Manchester, Engleska, 24. 11. 1849. - Plandome Manor, Long Island, SAD, 29. 10. 1924.

 

Frances Eliza Hodgson Burnett je engleska spisateljica najpoznatija po svojim djelima za djecu, iako su krajem 19. stoljeća i njezine romantične pripovijetke za odrasle postizale veliku popularnost. Danas su njezina najpoznatija djela romani za djecu Tajni vrt (The Secret Garden), Mala princeza (A Little Princess) i Mali lord Fauntleroy (Little Lord Fauntleroy).

 

Rođena je u obitelji Hodgson u Manchesteru u Engleskoj. Po smrti oca obitelj je bila primorana prodati kuću i preselili su se u gradić Salford u okolici Manchestera. U njezinoj šesnaestoj godini obitelj je emigrirala u Sjedinjene Američke Države i naselila se u gradu Knoxville u državi Tennessee. U devetnaestoj je počela pisati i objavljivati priče u časopisima kako bi pripomogla u uzdržavanju obitelji. Godine 1872. stupila je u brak sa Swanom Burnettom. Dvije su godine živjeli u Parizu, gdje su se rodila i njihova dva sina, a zatim su se vratili u SAD i živjeli u glavnom gradu Washingtonu. Nastavila je s pisanjem priča, koje su bile dobro primljene i dobivale su dobre kritike. Objavljivanjem romana Mali lord Fauntleroy (Little Lord Fauntleroy) 1886. godine postala je poznata kao spisateljica za djecu. Napisala je i sudjelovala u postavljanju kazališnih verzija svojih romana Mali lord Fauntleroy (Little Lord Fauntleroy) i Mala princeza (A Little Princess).

Frances Hodgson Burnett je bila društvena i vodila je bogati društveni život. Od 1880. počela je često putovati u Englesku, gdje je oko 1890. i kupila kuću. Lionel, njezin najstariji sin, umro je 1892. od tuberkuloze. Postala je depresivna i depresijom se borila većinu svoga života. Razvela se od Swana Burnetta 1898. Ponovno se udala 1900., no njezin je drugi brak trajao svega godinu dana. Potkraj života živjela je na Long Islandu, SAD, gdje je i umrla 1924 godine.

Mali lord Fauntleroy (Little Lord Fauntleroy) prvi je roman za djecu kojeg je napisala. Izvorno je izlazio u nastavcima u Časopisu Sv. Nikole (St. Nicholas Magazine) od studenog 1885. do listopada 1886., a kao knjiga objavljen je 1886.