Sumnje u autorstvo Shakespeareovih drama

Walt Whitman, Mark Twain, Henry James i Sigmund Freud izrazili su svoje sumnje u to da je čovjek iz Stratforda-upon-Avona doista napisao sva djela koja mu se pripisuju jer za to ne postoje povijesni dokazi. Većina znanstvenika koji se bave proučavanjem njegova djela, međutim, smatra njihove argumente neutemeljenima i izazvanima isključivo oskudnošću i nejasnoćom povijesnih podataka o Shakespeareovu životu.

Nakon što je godine 1920. otkriven, Edward de Vere, 17. grof od Oxforda, engleski plemić i intiman prijatelj kraljice Elizabete, postao je najspominjaniji kao jedan od kandidata za autorstvo Shakespeareova opusa. Istraživači s Oxforda su, naime, zamijetili sličnosti između grofova života s osjećajima i događajima opisanim u Shakespeareovim dramama i sonetima. Osnovna zapreka toj teoriji jest činjenica da su mnoge njegove drame napisane nakon grofove smrti.

Neki smatraju da je Christopher Marlowe bio najsposobniji za pisanje tih drama. Postoje i spekulacije o tome da je njegova smrt godine 1593. bila lažirana iz mnogih razloga te da se Marlowe sakrio te nastavio pisati pod imenom Williama Shakespearea.

Evo popisa književnika koji su se spominjali kao autori njegovih djela: Christopher Marlowe, Sir Walter Raleigh, Sir Francis Bacon, Edward de Vere, Earl of Oxford, William Stanley, Earl of Derby, Sir Edward Dyer, Sir Henry Neville, čak i kraljica Elizabeta.

Autor teksta: Zvonimir Bulaja