Shakespeareovi vrtovi

Shakespeareov vrt je tematski vrt u kojemu se uzgajaju biljke spomenute u djelima Williama Shakespearea. U zemljama engleskoga govornog područja, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, to su obično javni vrtovi koji se povezuju s parkovima, sveučilištima i Shakespeareovim festivalima.

Ondje se obično nalaze biljke raspoređene geometrijski i odvojene drvenim pregradama. Najčešće se u tim vrtovima nalaze i šetnice, klupe i Shakespeareova bista. U nekima od njih nalaze se i biljke koje su bile uzgajane u elizabetansko doba, ali ih Shakespeare nije spominjao u svojim djelima.

U Shakespeareovu vrtu u Central Parku u New Yorku nalazi se dudovo drvo koje je nakalemljeno s drveta koje je posadio sam Shakespeare godine 1602. Botaničari Central Parka tvrde da je original toga drveta bio dar škotskoga kralja Jamesa I koji je želio uvesti industriju svile na britanske otoke. Taj se vrt nalazi nedaleko Delacorte Theatera u kojemu se održava New York Shakespeare Festival. Ti su vrtovi kulturna, edukativna i romantična središta, a povremeno se koriste i za romantična vjenčanja na otvorenom.

U Shakespeareovim drama biljke simboliziraju osjećaje. Najpoznatija je ruža iz znamenite scene u drami Romeo i Julija koja ondje simbolizira ljubav:

 

 

“What is in a name? That which we call a rose
by any other name would smell as sweet”

 

jednako kao i Ofelijin mahniti govor iz Hamleta.

Ophelia: There’s rosemary, that’s for remembrance. Pray you, love,
remember. And there is pansies, that’s for thoughts.
Laertes: A document in madness! Thoughts and remembrance fitted.
Ophelia: There’s fennel for you, and columbines. There’s rue for you,
and here’s some for me. We may call it herb of grace o’ Sundays.
O, you must wear your rue with a difference! There’s a daisy. I
would give you some violets, but they wither’d all when my father
died. They say he made a good end.

 

Biljke se koriste i kao simboli povijesti. Znanstvenici koji se bave istraživanjem toga područja tvrde da se sve biljke koje Shakespeare imenuje nalaze popisane u srednjovjekovnim priručnicima o bilju i drugim klasičnim medicinskim djelima.

Takvi se vrtovi između ostaloga nalaze u New Yorku, Chicagu, Ohiu, Južnoj Africi, San Franciscu, Kaliforniji, te u Beču.