Prigodna marka u povodu 500. obljetnice objave Marulićeve “Judite”

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 2. kolovoza 2021. novu prigodnu poštansku marku u povodu 500. obljetnice prvog izdanja Marulićeve “Judite”.

Motiv na poštanskoj marki je detalj s kipa Marka Marulića u Splitu autora Ivana Meštrovića, a autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita, dok je fotografiju snimio Srećko Listeš.

Marka je izdana u arku od 15 maraka, a nominalna vrijednost iznosi 3,30 kn. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana.

Marko Marulić svoje djelo Juditu završio je 22. travnja 1501. godine te ju je posvetio splitskom kanoniku prvopojcu Dujmu Balistriliću. Djelo je tiskano u Veneciji 13. kolovoza 1521., a smatra se temeljem hrvatske umjetničke i autorske književnosti.

Marulićeva je Judita renesansni ep biblijsko-vergilijevskog tipa koji želi zadovoljiti ukus vrhunski obrazovana čitatelja. Naš je pjesnik pokazao da je na narodnom jeziku moguće ostvariti tada najzahtjevniju i najcjenjeniju književnu vrstu – ep. Ujedno je dao krunski dokaz izgrađene izražajnosti, bogatstva i gipkosti hrvatskoga čakavskoga književnog jezika i stihotvorbe.