Pravo ime književnika Marka Twaina

Jeste li znali da je pravo ime američkog književnika Marka Twaina, najpoznatijeg po djelima “Doživljaji Toma Sawyera” i “Pustolovine Huckleberryja Finna” – Samuel Langhorne Clemens? Svoj pseudonim Twain je prvi put iskoristio 1863. godine potpisavši se tako na kraju jednog članka.

Postoji nekoliko teorija o postanku ovog pseudonima: prema jednoj Twain je ovo ime preuzeo dok je bio kormilar na parobrodu koji je plovio obalom rijeke Mississippi. Naime, prolazeći svakodnevno kroz tjesnace, kapetan broda često mu je govorio: “mark twain“, što na engleskom znači “dva hvata duboko” (hvat je mjera za dužinu). Prema ovoj teoriji, Samuel Langhorne Clemens se kasnije sjetio tog izraza i odlučio ga iskoristiti za svoj književni pseudonim.

Drugi pak tvrde da je ime Mark Twain našao u humorističnom časopisu pod nazivom Vanity Fair iz 1861. godine. Upravo je kao inspiraciju za svoj rad Twain često navodio taj časopis pa i ova teorija ima smisla. 

Bilo kako bilo, na kraju valja spomenuti da je osim pod pseudonimom Mark Twain,  Samuel Langhorne Clemens pisao i pod imenima Josh i Thomas Jefferson Snodgrass.