O Gulliveru i Swiftu…

Zanimljivosti o Gulliverovim putovanjima i njihovom autoru Jonathanu Swiftu.

 

  • Iako je prije Gulliverovih putovanja napisao mnoga djela, tek je za to djelo Swift prvi put bio plaćen.
  • Popularnost Gullivera tolika je da je termin liliputanac ušao u jezik kao pridjev u značenju, malen i delikatan. U Engleskoj se čak proizvodi vrsta cigara koja se naziva Lilliput upravo zbog toga što su malene.
  • Jedna od misterija koji se javljaju u Gulliverovim putovanjima jest otkriće dvaju Marsovih mjeseca u trećemu dijelu, jer je riječ o mjesecima koji su otkriveni tek 150 godina nakon objavljivanja Swiftove knjige. Vjerojatno nije riječ o tome da je Swift bio vidovit, ni da je bio astronom, nego je pročitao Keplerove spekulacije o tome koje su u Swiftovo doba bile vrlo popularne. Njegove su se ideje temeljile na tome da planet što je udaljeniji u Solarnome sustavu, to ima više mjeseca: Zemlja ima jedan, za Jupiter se vjerovalo da ima četiri, te je po toj logici Mars morao imati dva.
  • Swift je prvi Zapadnjak koji je radnju svojeg djela smjestio u Japan.
  • U svijetu postoje mnogobrojne putničke agencije koje nose naziv Gulliver. Poznat je čak i izletnički brod toga imena, iako se ideja o tome imenu za brod čini lošom s obzirom na iskustva koja je taj lik doživio na moru.
  • Brobdingnag je narod divova koji Gulliver otkriva u drugome dijelu. I taj je naziv ušao u govor, te se, osobito u engleskome govornome području, za nešto izrazito veliko zna reći da je “Brobdingnagian”.

Autor teksta: Zvonimir Bulaja