Dramska družina Katoličke gimnazije u Požegi postavila na scenu lektirna djela

Zadivljujuća svevremenska dimenzija, izazov drugačijega pristupa proznome književnom djelu, koje bi i nakon izvedbe (ako bude dobra) moglo biti nekome od koristi i dostupno, te smotra LiDraNo bili su osnovni poticaj Dramskoj družini Katoličke gimnazije u Požegi tijekom nekoliko proteklih godina za postavljanje obveznih lektirnih djela na scenu (Kabanica,Tena, Preobrazba).

Nakon utvrđivanja cilja i audicije za glavne glumce četveromjesečnu su pripremu za izvedbu pratili usponi i padovi – naizgled jednostavne scene često su postajale komplicirane, a krajevi najzahtjevniji; mladići koji ne znaju plesati, glavni glumac koji, baš kada treba, ne može zaplakati, dijalozi  koji su u jednom trenutku postali loši, bolesni i umorni glumci, opterećenost školskim obvezama, probe u učionici i mnogi drugi. S druge strane, svaka je proba jačala međusobno uvažavanje, poštivanje različitosti, odgovornost prema ostalim članovima-glumcima (i tehničkom osoblju) kao i  njihov osobni ponos  nakon podrške učenika, profesora i ostalih gledatelja.  Videozapisi su postali sastavni dio nastave pri obradi lektirnih djela koja su baš oni postavili na scenu.

Naposljetku, učenici-glumci nisu se žalili na prezvučnu i odbojnu sintagmu obvezna lektira od koje zaziru jer je obvezna. U trenutku rada na djelu sve je postalo prihvatljivo (čitati, pisati dijaloge, vraćati se detaljima djela, istraživati karaktere i sl.). Scenoljupci su upali u zamku i, ne znajući, pretvorili se u lektiroljupce.

Stvarati nešto na krilima ljubavi i s oskudnim (amaterskim) znanjem veliki je izazov, no uz učenike-scenoljupce i kreativce koji mogu i žele sve, pa i zavoljeti obveznu lektiru, to postaje avantura kojoj nema kraja ni kada sve prođe. To nije klišej zanesenjaka, već zarazna energija koja se ne zaboravlja.

Poveznice na scenske igre lektirnih djela (tekst i režija: Marijana Ćorluka; izvođači: Dramska družina Katoličke gimnazije u Požegi):

Autorica teksta: Marijana Ćorluka, prof.