Dani Antuna Šoljana

Dani Antuna Šoljana književna je i kulturološka manifestacija koja se od 1996. godine organizira u Rovinju u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja-Rovigno i Društva hrvatskih književnika.

Zamisao o pokretanju ove manifestacije u Rovinju nastala je u prosincu 1993. godine, neposredno nakon Šoljanove smrti od strane predstavnika Istarskog ogranka DHK, a podržana od strane tadašnjeg gradonačelnika gosp. Lida Sošića.

Šoljanovi su dani tijekom godina postali jedno od vodećih književno-kulturnih manifestacija u Istri i Hrvatskoj, što Šoljanovu imenu i djelu daje poseban značaj, budući da se događa u gradu koji se spominje u mnogim njegovim tekstovima pa time sam autor i njegov opus ostaju bitna komponenta kulturnog identiteta Rovinja.

Uz književno-znanstveni kolokvij koji je svake godine posvećen nekom aspektu Šoljanovog opusa, nekoj aktualnoj književnoj ili kulturološkoj temi ili opusu odabranog suvremenog hrvatskog književnika, program je bogat raznovrsnim popratnim događanjima (izložbe, projekcije, pjesničke večeri, koncerti, kazališne predstave).