Vlaho
Stulli

Dubrovnik, 8. 10. 1768. - Dubrovnik 19. 12. 1843.

Vlaho Stulli je dubrovački komediograf, za svoje vrijeme jedinstven i originalan autor, čija je komedija o životu najnižeg dubrovačkog sloja Kate Kapuralica, puna grubosti, vulgarnosti i opscenosti, ponovno otkrivena i mnogo puta postavljena na scenu u 20. stoljeću.

 

Porijeklom je iz stare pučanske obitelji. Njegov brat Luko, ugledni liječnik, napisao je dvije komedije na talijanskom jeziku. Nakon završenog školovanja, najvjerojatnije u rodnom gradu i Italiji, isprva je radio kao činovnik Zdravstvenog gradskog nadzorništva. Bio je zastupnik Okružnog zdravstvenog povjerenstva u Dubrovniku. Živio je u vrijeme pada Republike, dolaska Francuza i kasnije Austrijanaca, a po uvjerenju je bio frankofil i jakobinac.

 

Autor je latinskih stihova i talijanske proze (dnevnik, Diario, djelomično objavljen 1962. godine u časopisu Danas), te komedije Kate Sukurica među Vratima od Peskarije učinjena u Dubrovniku god 1800. od V. S., koju je u 20. stoljeću Mihovil Kombol naslovio Kate Kapuralica. Praizvedena je tek 1966. godine u režiji Marka Foteza, koji je tekst priredio za prvo objavljivanje godinu dana kasnije.

 


Tekst prema:

  • Komedije XVII i XVIII stoljeća, prir. Marko Fotez, Pet stoljeća hrvatske književnosti knj. 20, Matica hrvatska – Zora, Zagreb, 1967.