Lyman Frank
Baum

Chittenango, New York, 15. 8. 1856. - Hollywood, 6. 5. 1919.

Lyman Frank Baum je najpoznatiji kao tvorac čarobnjaka iz Oza, djevojčice Dorothy, Strašila, Limenog i Lava.

Rođen je 1856. u Chittenangu u saveznoj državi New York u Sjedinjenim Američkim Državama. Imao je osmero braće i sestara. Baš kao i mala Dorothy iz njegove knjige, djetinjstvo je proveo na seoskom gospodarstvu. Samo, njegovo je bilo imućno, a Dorothyno siromaško. Kako je otac vidio da se Lyman jako zanima za knjige i rado provodi vrijeme u obiteljskoj knjižnici, poklonio mu je tiskarski stroj. Tako je odredio njegov hobi za sljedećih nekoliko godina, a možda i životni poziv. Kad je imao petnaest godina, Lyman je s mlađim bratom tiskao obiteljski časopis nazvan prema imenu njihove farme. U njemu su se mogle naći priče, pjesme, zagonetke, stručni tekstovi. Nakon toga se udružio sa starijim bratom, pa su tiskali časopis The Empire koji je objavljivao njihov prijatelj. Omiljena tema im je bila vezana uz razvoj i skupljanje poštanskih maraka (filateliju), te trgovce koji su ih prodavali.

Lyman je bio nemiran i pustolovan duh. Radio je različite poslove, od trgovačkih do umjetničkih. Čim je postao punoljetan, otišao je od kuće za glumačkim pozivom. Niti jedan od poslova kojima se bavio u mladosti nije bio na dulji rok. Kad je dobio četiri sina, počeo je pisati kratke priče za njih i njihove prijatelje. U početku nije mogao naći nekoga tko bi ih tiskao, ali kad se to dogodilo, počeo je pisati tako mnogo da je objavljivao i po nekoliko knjiga godišnje. Volio je pisati pod izmišljenim imenima, tako zvanim pseudonimima. Evo ih:

Laura Bancroft, Floyd Akers, Schuyler Stanton, Edith Van Dyne, George Brooks, Louis F. Baum, Suzanne Metcalf, Capt. Hugh Fitzgerald i John Estes Cooke.

Nije on jedini koji se volio skrivati pod pseudonimima dok piše. Tako su pisali i Carlo Lorenzini (Carlo Collodi, tvorac Pinokija), Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carroll, »otac« knjige Alica u Zemlji čudesa), Samuel Langhorn Clemens (zapravo Mark Twain, pisac dogodovština Toma Sawyera i Huckleberryja Finna), i mnogi drugi. Čar skrivanja iza nekog drugog imena očigledno je postojala i mnogo prije nego su se pojavili Facebook i društvene mreže. Neki puta su to činili jer nisu željeli da se zna da kao ozbiljni ljudi pišu za djecu. Mislili su da će im to narušiti položaj u društvu. Dječja književnost se dugo neopravdano smatrala književnošću manje vrijednosti od one za odrasle. Danas su takva mišljenja prevladana. Ponekad su se pisci htjeli uz pomoć pseudonima zaštititi od svojih čitatelja, iz raznih razloga. Ili su pisali pod izmišljenim imenima iz čiste zabave i želje da se osjećaju kao netko drugi. Ili da se vrate u djetinjstvo. Čini se da je i Baum to činio upravo iz ovog posljednjeg razloga.

Lyman Frank Baum napisao je 55 romana, 82 kratke priče, preko 200 pjesama, te još i nepoznati broj izgubljenih djela koja nisu objavljena.

U jednoj od njegovih prvih knjiga pripovijedaka javlja se lik djevojčice Dorothy, koja ga je tako zaokupila da joj je dao glavnu ulogu u svom djelu Čarobnjak iz Oza. Prva knjiga o događajima vezanim za zemlju Oz objavljena je 1900. godine, na početku dvadesetog stoljeća. Nakon toga Baum je napisao još trinaest nastavaka, a o zemlji Oz počeli su pisati i drugi.

Na temelju knjige Lyman Baum napisao je i tekst za mjuzikl, a 1939. nastao je igrani film Victora Fleminga Čarobnjak iz Oza, s glumicom Judy Garland u glavnoj ulozi. Među preostalih trinaest knjiga o tajanstvenoj zemlji Oz koje je on napisao, najpoznatije su Dorothy i čarobnjak iz Oza (1908.), Ozma iz zemlje Oz (1907.), Put u zemlju Oz (1909.), Izgubljena princeza zemlje Oz (1917.) i Glinda iz zemlje Oz (1920.). Kako je u jednom predgovoru napisala Anita Peti Stantić, »Baum je u svojim djelima predvidio medije koji su se pojavili stoljeće kasnije, kao što su televizija, proširena stvarnost, prijenosna računala (The Master Key) i mobilni telefoni (Tik-Tok of Oz)«. Može se reći da je predvidio i teleportaciju, upravljanje događajima na daljinu – mislima, utjecaj biljaka koje imaju halucinogena svojstva na čovjeka. Neki od tih fenomena još nisu pojašnjeni, a neki ni ostvareni.

Lyman Frank Baum umro je 1919. godine u Hollywoodu. Jedan je od svjetski zaslužnih pisaca za razvoj i opstanak fantastične priče, žanra koji je drugačiji od klasične bajke izrasle na osnovama narodnog pripovijedanja. U fantastičnoj priči nadnaravna bića ne moraju biti mitskoga podrijetla, a radnja se može odvijati paralelno u više različitih svjetova. Više o tome u bilješkama o djelu Čarobnjak iz Oza

dr. sc. Diana Zalar