Ivana
Simić Bodrožić

Vukovar, 5. 7. 1982.

Djela

Književnica Ivana Simić Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru, apsolventica studija filozofije i kroatistike.

Tragedija rodnoga grada i njezina je osobna tragedija – na Ovčari joj je kao žrtva zločina ubijen otac. S majkom i bratom djetinjstvo provodi u progonstvu.

Zbirku poezije Prvi korak u tamu objavljuje 2005. godine, za koju biva nagrađena na Goranovom proljeću nagradom Goran za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobiva nagradu Matice Hrvatske Kvirin za najboljeg pjesnika do 35 godina. Poeziju objavljuje u raznim književnim časopisima; Vijenac, Quorum, Poezija, te biva uvrštena u antologiju suvremene hrvatske poezije Utjeha kaosa Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica. Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a 2013. godine izašao je prijevod cjelovite zbirke na španjolskom jeziku. Roman Hotel Zagorje izlazi joj 2010. godine u izdavačkoj kući Profil, i za njega je nagrađena nagradama Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti), Kočićevo pero (Banjaluka – Beograd; za vanredne uspehe u savremenoj književnosti) i Kiklop za najbolje prozno djelo u 2010. godini.

U veljači 2012., njemački prijevod romana Hotel Zagorje izašao je u uglednoj  izdavačkoj kući Hanser, te u francuskoj Acte Sud. Do sada je objavljen i u Srbiji (Izdavačka kuća “Rende”) te u prijevodu na slovenski (Izdavačka kuća “Modrijan”). Prema istom djelu, kao koscenaristica, zajedno sa nagrađivanom bosanskohercegovačkom redateljicom Jasmilom Žbanić piše scenarij za igrani film.

Dobitnica je Večernjakove nagrade “Ranko Marinković” (2. mjesto) za najbolju kratku priču u 2011. godini. 2012. godine objavljuje zbirku pjesama Prijelaz za divlje životinje u izdavačkoj kući V.B.Z.