Felix
Salten

Budimpešta, 6. 9. 1869. - Zürich, 8. 10. 1945.

Djela

Bambi

Pravo ime Felixa Saltena je Siegmund Salzmann. Felix Salten mu je književno ime, ili pseudonim.

Salten je najpoznatiji austrijski pisac za djecu. Rođen je 1869. godine u Budimpešti u Mađarskoj. Još kao dijete odselio se s roditeljima u Beč, jer je u to vrijeme glavni grad monarhije bio najtolerantniji prema židovima i u njemu su mogli živjeti slobodnije. Imao je jednoga brata i pet sestara. U početku su živjeli u središtu Beča, no kasnije mu je otac zapao u novčane neprilike pa su morali preseliti u dio grada gdje se puno siromašnije živjelo. Felix Salten pohađao je dvije srednje škole, ali ni jednu nije završio. Dijelom je razlog bio u tome što nije baš volio školu, a dijelom što je obitelj živjela u oskudici, pa je trebalo zaraditi novac. Zaposlio se već sa šesnaest godina u nekoj osiguravajućoj tvrtki, ali je već tada počeo pisati priče i pjesme. Slao ih je u uredništva raznih novina. Ubrzo su kritičari i književnici zapazili kako Felix (Siegmund) zna sjajno i pametno pisati. Prvu pjesmu objavili su mu u siječnju 1889. godine, a samo godinu kasnije postao je član literarne udruge Mladi Beč koja je bila pod utjecajem tzv. Bečke moderne – umjetničkog pokreta koji je trajao dvadesetak godina i okupljao mnoge tadašnje pisce (Hermann Bahr, Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Hugo fon Hofmannsthal), a na njihove sastanke dolazili su i slikari i drugi umjetnici. Arhitekti Otto Wagner i Adolf Loos na nov način su u to vrijeme dizajnirali građevine u Beču. Mladi Salten družio se i s kazališnim umjetnicima (Richard Strauss). Razmjenjivao je mišljenja o umjetnosti i kulturi, izgrađivao svoje stavove, puno je čitao i odlazio na kazališne predstave. Vrlo brzo je postao kazališni, likovni i književni kritičar. Uz to je pisao drame, kratke priče, romane – može se reći da je objavljivao čak po jednu knjigu godišnje. Imao je suprugu i dvoje djece, Paula i Annu-Katharinu.

Felix Salten živio je u vrijeme teških prilika, posebno za Židove, kad je nacizam pod vodstvom Adolfa Hitlera zavladao Njemačkom. Adolf Hitler je u Njemačkoj zabranio čitanje Saltenovih knjiga 1936. godine, pa su bile javno spaljivane na lomači, kao i knjige Ericha Kästnera i mnogih drugih pisaca. Zbog tih spaljivanja, danas su prva izdanja Saltenovih knjiga vrlo rijetka i vrijedna. Hitler je ubrzo svoj utjecaj proširio i na Austriju. Salten je zbog takvih prilika napustio Beč 1938. i otišao u Švicarsku.

Posebnu je slavu stekao svojim romanima i pripovijetkama o životinjama, kao što su Bambi, jedan život u šumi (1923.), Bambijeva djeca – priča o šumskoj obitelji (1939.), Zečići (1929.), Mladost vjeverice Peri (1938.), Florijan, carev konj (1939.). Na osnovu ovih knjiga nastale su i poznate slikovnice, često s umjetničkim fotografijama životinja u njihovim prirodnim staništima.

Walt Disney je načinio dugometražni crtani film o Bambiju 1941. godine – mnogi misle da je to najbolji Disneyev film – a i druge Saltenove knjige poslužile su mu kao nadahnuće, naročito za dokumentarne serije.

Felix Salten umro je u Zürichu u Švicarskoj 1945. godine.

dr. sc. Diana Zalar