Preminula Nada Mihelčić

Nada Mihelčić i Dragica

Tužna vijest...

Nakon duge i teške bolesti 29. listopada 2015. u 69. godini preminula je Nada Mihelčić, autorica popularnih omladinskih romana Bilješke jedne gimnazijalke, Zeleni pas, Pustolovine Arna i Điđija, Napokon brucošica, Edbin. Nada će ostati upamćena kao osoba izuzetno vedrog duha i pozitivne energije, unatoč teškim životnim okolnostima.

Nadin roman Bilješke jedne gimnazijalke iz 2001. godine, koji je jedna od najomiljenijih i najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade, možete preuzeti i pročitati i na eLektirama.

Posljednji ispraćaj Nade Mihelčić održat će se u ponedjeljak 2. studenog, u 10 i 15 sati na zagrebačkom Krematoriju.

 

Nada Mihelčić i Dragica

 

Iz sućuti ministra kulture Berislava Šipuša:

"Djeca i mladi, kao iznimno zahtjevna, ali i beskrajno iskrena književna publika, prepoznavali su se u njezinim djelima i rado ih čitali i po nekoliko puta. Takva prava naklonost publike nešto je čime se rijetki književnici mogu pohvaliti, a gđa Mihelčić zaslužila ju je svojom nesebičnošću, iskrenošću i poznavanjem psihe mladog čovjeka. Svoju je mladu publiku gđa Mihelčić uvažavala i poštovala pristupajući njezinim problemima, pitanjima, ali i radostima, s naročitom pažnjom uživljavajući se i s njima proživljavajući svaki opisani i napisani trenutak unatoč svojim zrelim godinama.

Iako je gđa Mihelčić kao čovjek prepoznavala ono dječje u sebi, iako je zauvijek zadržala vedar i mladenački duh, ni u jednom trenutku nije odustajala od visoke jezične razine u svojim djelima, od ljepote pisane i izgovorene riječi koju je na taj način usađivala svojoj publici i nježno je poučavala visokoj književnosti. Na tom joj trudu i nastojanju hrvatska kulturna javnost te sadašnje, ali i brojne buduće generacije čitatelja i njihovih roditelja, duguju veliku zahvalnost.

Odlaskom gđe Mihelčić hrvatska je književna scena ostala bez iznimnog čovjeka, bez žene koja unatoč teškim životnim prilikama nije gubila smisao za humor, želju za stvaranjem, a nadasve volju za životom ispunjenim ljepotom i vedrinom. Upravo takve osobe – istinske umjetnice riječi koja unatoč svim nedaćama svojim čitateljima usađuje poštovanje i ljubav za istinske životne vrijednosti, sjećat ćemo se s iznimnim poštovanjem nastojeći njezino jezično i književno naslijeđe prenijeti i novim generacijama čitatelja."