Najčešća pitanja (FAQ)

Kako se prijaviti?

Na portal eLektire možete se prijaviti na dva načina:

(1) pomoću aai@edu korisničkih podataka (obično ih se zove: "šifra kod CARNeta"), ili, ako te podatke nemate i ne možete ih dobiti, tako da se

(2) registrirate i dobijete pristupne podatke koji vrijede samo za naše stranice. Ova druga prijava vrijedi samo za naše stranice, dok se pomoću aai@edu identiteta može pristupiti i svim drugim sadržajima koje nudi CARNet.

Ako se prijavljujete pomoću aai@edu korisničkih podataka, unesite ih pod "PRIJAVA" – "Prijava aai@edu korisničkim računom"

Ako se prijavljujete pomoću korisničkih podataka koje ste unijeli prilikom registracije na našim stranicama, unesite ih pod "PRIJAVA" – "Prijava korisničkim računom eLektire"

 

Jeste li ili niste prijavljeni, možete znati po tome piše li vam u gornjem izborniku desno "PRIJAVA" ili "ODJAVA" - ako vidite ovo drugo, onda je sve u redu i trebali biste moći pristupiti svim sadržajima.

 

Kako se registrirati?

1. U gornjem izborniku kliknite na "PRIJAVA"

2. Odaberite opciju: "Registracija novog korisničkog računa eLektire"

3. Unesite svoje podatke i e-mail adresu. Obavezna polja označena su zvjezdicom.

4. Na e-mail kojega ste unijeli prilikom prijave za koju minutu stići će poruka za potvrdu.

5. Nakon potvrde, s korisničkim imenom i lozinkom koje ste unijeli pri registraciji prijavite se pod "PRIJAVA" – "Prijava korisničkim računom eLektire"

 

Može se dogoditi da e-mail poruka spomenuta u točki 4. stigne s odgodom ili nikad ne stigne, najčešće zbog postavki spam-filtera. Ako se to dogodi, ili ako prilikom registracije naiđete na druge poteškoće, kontaktirajte nas na e-mail info@bulaja.com, nazovite nas na broj 01/4822154, ili nas kontaktirajte preko naše Facebook stranice.

 

Gdje doći do aai©edu.hr pristupnih podataka?

Te podatke dobili ste, ili ih možete dobiti u svojoj školi, na fakultetu, instituciji... Korisničko ime ima oblik ime.prezime@skole.hr. Pravo na besplatno aai@edu korisničko ime imaju svi učenici, studenti, profesori, nastavnici, djelatnici obrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Ako ne znate koja je vaša korisnička oznaka ili lozinka, obratite se administratoru elektroničkog (LDAP) imenika vaše škole ili matične ustanove (u osnovnim i srednjim školama, to je najčešće profesor/ica informatike). Tko je administrator u vašoj školi možete provjeriti OVDJE.

Za sve dodatne informacije u vezi aai@edu korisničkih podataka, posjetite stranicu www.aaiedu.hr, ili se obratite CARNetovom Helpdesku, na adresu helpdesk@carnet.hr ili telefonski na broj 01 6661 555.

Zaboravio/la sam lozinku...

Novu lozinku možete zatražiti pod "PRIJAVA" – "Obnova pristupnih podataka eLektire".

Ne mogu otvoriti i ne vidim ni autore ni knjige... vidim samo novosti i popis djela.

Znači da niste prijavljeni na stranice! Cijeli sadržaj, uključujući i knjige u različitim formatima, vidi se tek nakon uspješne prijave.

Prijaviti se možete ovdje.

Jeste li ili niste prijavljeni, možete znati po tome piše li vam u gornjem izborniku desno "PRIJAVA" ili "ODJAVA" - ako vidite ovo drugo, onda je sve u redu i trebali biste moći pristupiti svim sadržajima.

Zašto na stranicama nema knjige koja mi baš sada treba za lektiru?

Na stranicama eLektire knjige se objavljuju isključivo uz poštivanje autorskih prava autora i prevoditelja, te zakona i propisa koji reguliraju autorsko pravo, a za svaku smo objavljenu knjigu, gdje je to potrebno, s autorom potpisali ugovor i dobili pristanak. Za starija književna djela koja su objavljena na ovim stranicama, autorska prava su "istekla", odnosno ti tekstovi su postali javno dobro - i mogu se slobodno objavljivati. Više o autorskom pravu pročitajte ovdje.

Moguće je da je neka knjiga u pripremi i da će uskoro biti dostupna, jer se naše stranice stalno nadopunjuju novim književnim djelima i drugim sadržajima.

Isto tako,  moguće da neki autor (ili njegovi nasljednici), iz različitih razloga, ne može ili ne želi dati dopuštenje za objavljivanje svoje  e-knjige na našem portalu.

Primjerice, Salinger je u svojoj oporuci izričito zabranio da se njegove knjige objavljuju u e-obliku, pa njegovog Lovca u žitu najvjerojatnije nikada nećemo moći objaviti. U tom slučaju – preostaje vam jedino potražiti tiskano izdanje u knjižnici ili knjižari.

Neki pak autori imaju ekskluzivni ugovor sa svojim izdavačem za neki određeni vremenski period, pa nam nisu u mogućnosti ustupiti autorska prava za neko vrijeme.

Smiju li se knjige kopirati i ispisati?

Sve knjige slobodno možete kopirati ili ispisati za vlastite potrebe i čitati ih s papira, preuzeti ih na računalo, ili ih pak prebaciti na svoj tablet, e-čitač ili mobitel.

Upotreba u komercijalne svrhe nije dopuštena bez odobrenja nakladnika.

Mogu li stranicama pristupiti preko mobitela ili tableta?

Da! Postoje posebne verzije stranica eLektire  prilagođene manjim ekranima – jedna za tablete, a druga, još jednostavnija, za "pametne" mobitele. Poslužitelj automatski prepoznaje s koje platforme pristupate stranicama, pa se ovisno o tome otvara odgovarajuća verzija.

Ja sam slijepa ili slabovidna osoba. Postoji li format prilagođen mojem softveru za čitanje?

Da! Na dnu svake stranice djela, pod "Web-format", nalazi se link "Pojednostavljeni prikaz", koji sadrži isključivo tekst djela, bez ikakvog formata. Taj je format najbolji za korištenje pomoću softvera za slijepe i slabovidne osobe.

Što je to ePub format?

ePub je standardni format datoteke namijenjen čitanju elektroničkih knjiga na uređajima kao što su tableti, e-čitači ili mobiteli. Njegova je glavna prednost to što se, za razliku od primjerice "krutog" formata PDF-a, prikaz teksta automatski prilagođava dimenzijama zaslona na kojemu se čita.

Podržava ga većina e-čitača (izuzetak je Amazon i Kindle! v. dolje...), te tableti i "pametni" telefoni s Android i iOS (Apple) operacijskim sustavom.

Na Windows i Macintosh računalima, ePub datoteke mogu se čitati uz pomoć besplatnog programa Adobe Digital Editions. Možete ga preuzeti ovdje.

Zašto se FLIP format ne vidi na tabletima?

Appleov IOS operacijski sustav (iPhone i iPad) ne podržava Flash tehnologiju koja se koristi za FLIP format. I na Android uređajima on se ne vidi kako treba, pa se link na FLIP format ne prikazuje ako se stranicama pristupa s mobitela ili tableta.

Za mobitele i "pametne" telefone preporučamo EPUB format.

Kako koristiti zvučne (audio) knjige?

Zvučne knjige na stranicama eLektire dostupne su u najstandardnijem i najpopularnijem formatu – MP3. Za sada je dostupno tridesetak različitih djela – primjerice, izbor antologijske lirike hrvatskih autora (od srednjeg vijeka do Krleže), ali i nekoliko cjelovitih književnih djela, na primjer odabrane bajke i basne Ivane Brlić Mažuranić, za niže razrede osnovne škole odabrane bajke braće GrimmAndersena i Charlesa PerraultaŠenoine Povjestice, nekoliko ŠimunovićevihMatoševih i Kamovljevih pripovijetki, odabrana pjevanja iz Homerove Ilijade, poema Jama Ivana Gorana Kovačića...

Sve objavljene zvučne knjige su integralnim verzijama - radi se o pročitanim i snimljenim originalnim djelima. Snimali su ih poznati hrvatski glumci.

Možete ih slušati preko playera unutar našeg sučelja, ili pak preuzeti MP3 datoteke i slušati ih na svom računalu, MP3 uređaju, mobitelu ili tabletu. MP3 datoteke možete snimiti i na CD.

Zvučne knjige potražite u glavnom izborniku (Multimedija – Audio), a na početnoj stranici svakog autora možete pronaći i poveznice na audio verzije njegovih djela, ako su dostupne.

Pronašao sam pogrešku u tekstu!

Ako negdje na stranicama uočite pogrešku koju treba ispraviti, bit ćemo vam iznimno zahvalni ako nam ju prijavite putem ovog formulara.

Kako e-knjige mogu konvertirati u MOBI format i čitati na "originalnom" Amazon Kindle uređaju?

Na eLektirama, za sada, književna djela nisu dostupna u Kindleovom MOBI formatu. Amazonov Kindle, naime, koristi posebni, nestandadni vlastiti format za e-knjige, s ekstenzijom .mobi.

Kindle jest u svijetu najpopularniji uređaj za čitanje e-knjiga, ali je kod nas još uvijek relativno rijedak. Također, MOBI format ne podržavamo jer je konverzija iz standardnog formata EPUB trivijalna operacija.

Na internetu postoji nekoliko stranica gdje se EPUB format e-knjige može pretvoriti u MOBI pomoću Web sučelja – primjerice, ovdje.

Postupak je sljedeći:

  1. Preuzmite s naših stranica EPUB datoteku željene knjige na svoje računalo. Poveznica / gumb "ePub" nalazi se na dnu uvodne stranice književnog djela.
  2. Otvorite ovu poveznicu.
  3. Pronađite na svom računalu preuzetu EPUB datoteku i pošaljite je na konverziju (Upload your document you want to convert to MOBI – kliknite na gumb "Choose Files")
  4. U velikoj većini slučajeva ostavite zadane parametre (default). Eventualno ih možete promijeniti ako želite  posebnu prilagodbu vašem modelu Kindlea (pronađite svoj uređaj pod "Target ebook reader"), mada u slučaju naših knjiga neće biti vidljivih razlika.
  5. Kliknite na gumb "Convert file"
  6. Nakon što se konverzija uspješno obavi, automatski počinje preuzimanje (download) generirane MOBI datoteke. Ona će najvjerojatnije biti spremljena u mapu "Downloads" ("Preuzimanja" u hrvatskoj verziji Windowsa) na vašem računalu.
  7. Preuzetu MOBI datoteku pošaljite na vaš Kindle korisnički e-mail (ime@kindle.com) i e-knjiga  će se za nekoliko trenutaka, ako je vaš Kindle spojen na Internet, pojaviti na uređaju!