Vladimir Nazor: "Bijeli jelen" i pripovijetke

Vladimir Nazor

Objavili smo izabrana prozna djela Vladimira Nazora!

Bijeli jelen (lektira u 3. razredu osnovne škole) je najljepša i najpoznatija Nazorova bajka, priča o sirotoj i malenoj ali hrabroj i odlučnoj guščarici Anki, koja se pred ljudskom zloćom sklanja u šumu punu čudesa i živi sa životinjama.

U cijelosti objavljujemo Nazorovu zbirku pripovijetki Priče s ostrva, iz grada i sa planine iz 1927. godine, autobiografske lirske novele o autorovim uspomenama iz djetinjstva i mladosti, u kojoj je i antologijska Nazorova novela Voda o neobičnom događaju iz autorovog djetinjstva na rodnom otoku Braču - obavezna lektira u 7. razredu osnovne škole.

Posebno donosimo izbor najpoznatijih Nazorovih ostalih novela, iz svih njegovih faza, tematskih i stilskih preobrazbi.

U pripremi je i roman Veli Jože.

U više od pedeset godina književnog stvaralaštva Vladimir Nazor (1876-1949) je stvorio tematski, žanrovski i stilski izuzetno raznolik i obiman opus, s temama i motivima koji sežu od nacionalne mitologije, folklora i povijesti, preko domoljubnih i preporoditeljskih tema, zatim ditirampskih, pejzažnih i idiličnih, ali i refleksivno-meditativnih i intimnih motiva u poeziji, do realističnih tema iz suvremenosti koje su prisutne u njegovim kasnijim novelama.