O projektu eLektire

Đuro Arnold

Na inicijativu i uz potporu Ministarstva obrazovanja i znanosti, a u realizaciji "Bulaja naklade" i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET, na ovim stranicama objavljuju se cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire.

Knjige su besplatno dostupne učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima.

U prvoj fazi projekta objavljeno je oko 200 knjiga, te obilje multimedijskih sadržaja kao što su zvučni zapisi i video materijali. Cilj projekta je da na Webu budu dostupne SVE osnovnoškolske i srednjoškolske lektire - ukupno preko tisuću naslova!

 

Dakle, u dogledno vrijeme na Webu će biti dostupne osnovnoškolske i srednjoškolske lektirne knjige, kako one obavezne, tako i neobavezne, te ostala djela hrvatskih i stranih pisaca: sve pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja, te popraćeno odgovarajućim "kritičkim aparatom" - dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, raznim zanimljivostima, ali i novim slikovnim materijalima, zvučnim zapisima, te videom i drugim multimedijskim sadržajima.

Glavni urednik projekta je Zvonimir Bulaja, dok CARNET osigurava tehničku podršku i prostor.

 


 

Za uporabu eLektira potrebno je imati aktivan elektronički identitet (korisničku oznaku) u AAI@Edu.HR sustavu. Učenici i učitelji je mogu dobiti od administratora imenika u svojoj školi.

Ako nemate svoju korisničku oznaku i zaporku u AAI@Edu.HR sustavu, obratite se administratoru elektroničkog (LDAP) imenika vaše škole ili matične ustanove. OVDJE možete provjeriti tko je administrator imenika u vašoj školi ili ustanovi.

 


Tekstovi djela objavljuju se u nekoliko formata: kao interaktivni sadržaj prikladan za pregledavanje na internetu, ali i u PDF formatu koji je spreman za ispis na standardnim A4 pisačima, te u posebno zabavnom "FLIP" formatu.

 


Početni izvor sadržaja ovih stranica je projekt "Klasici hrvatske književnosti na CD-ROM-u", kojega je još davne godine 1999. pokrenula i realizirala "Bulaja naklada". Bio je to njihov prvi uspješni multimedijski projekt, za kojim su uslijedili brojni drugi: proslavljeni i širom svijeta nagrađivani međunarodni projekt "Priče iz davnine", zatim serijal glazbenih igara "Interaktivni klasici", te najnoviji eksperimentalni interaktivni film "Mehaničke figure" inspiriran Nikolom Teslom.

CD-ROM CD-ROM  Klasici hrvatske književnosti II. - PJESNIŠTVO CD-ROM  Klasici hrvatske književnosti III. - DRAMA i kazalište

Projekt "Klasici hrvatske književnosti" objavljen je na tri CD-ROM-a (proza, poezija, drama), te je sadržao elektroničke verzije tekstova preko 200 kompletnih knjiga hrvatskih klasika, od srednjeg vijeka i Marulića do klasika dvadesetog stoljeća, odnosno preko 30.000 stranica kompletnih djela iz hrvatske književnosti, što je u to vrijeme bila prava tehnološka revolucija na hrvatskoj nakladničkoj sceni. Do danas su CD-ROM-ovi iz te edicije ostali najprodavanija izdanja tog tipa u Hrvatskoj.

CD-ROM "Pjesništvo" sadržao je također i sedamdesetak antologijskih pjesama u zvučnom zapisu, dok je CD-ROM "Drama i kazalište" bio obogaćen video zapisima, brojnim fotografijama i ilustracijama i pregledom povijesti kazališta u Hrvatskoj i svijetu (svi ti sadržaji bit će uključeni na portal eLektire).

 


 

Stranice eLektire stalno će se nadopunjavati novim sadržajima, kako knjigama hrvatskih i stranih autora, tako i multimedijskim sadržajima kao što su slike, zvučni zapisi i video.