Savjeti i upute za korištenje

 

Formati e-knjiga

Književna djela su na stranicama dostupna u četiri različita formata:

1. "Web-format"

HTML format, koji uključuje i interaktivni rječnik manje poznatih riječi, te interaktivni prikaz napomena/fusnota. Ovaj je format namijenjen čitanju na računalu.

2. PDF

Ovaj je format prilagođen za ispis. Sve knjige mogu se preuzeti na računalo i ispisati na pisaču. Književna djela su "prelomljena" na standardne A4 stranice.

3. FLIP

Ovaj posebno atraktivni "knjigoliki" format daje dojam čitanja "prave" knjige.

4. EPUB

Standardni format za e-knjige za uređaje poput tableta, e-book čitača ili mobilnih telefona.

Poveznice na pojedine formate nalaze se na dnu uvodne stranice svakog književnog djela.

Formati e-knjiga

 

 

Kako pronaći književno djelo?

Do željene knjige možete doći na više načina pomoću izbornika na vrhu stranica. Postoje sljedeći popisi:

Autori:

Djela:

Osim preko izbornika, knjige možete pronaći i uz pomoć tražilice. Tražilica pronalazi unesene riječi unutar cijelog sadržaja stranica eLektire. Moguće je jednostavno i složeno pretraživanje.

 

Zvučne (audio) knjige

Zvučne knjige na stranicama eLektire dostupne su u najstandardnijem i najpopularnijem formatu – MP3. Za sada je dostupno tridesetak različitih djela – primjerice, izbor antologijske lirike hrvatskih autora (od srednjeg vijeka do Krleže), ali i nekoliko cjelovitih književnih djela, na primjer odabrane bajke i basne Ivane Brlić Mažuranić, za niže razrede osnovne škole odabrane bajke braće Grimm, Andersena i Charlesa Perraulta, Šenoine Povjestice, nekoliko Šimunovićevih, Matoševih i Kamovljevih pripovijetki, odabrana pjevanja iz Homerove Ilijade, poema Jama Ivana Gorana Kovačića...

Sve objavljene zvučne knjige su integralnim verzijama - radi se o pročitanim i snimljenim originalnim djelima. Snimali su ih poznati hrvatski glumci.

Možete ih slušati preko playera unutar našeg sučelja, ili pak preuzeti MP3 datoteke i slušati ih na svom računalu, MP3 uređaju, mobitelu ili tabletu. MP3 datoteke možete snimiti i na CD.

Audio player

 

Zvučne knjige potražite u glavnom izborniku (Multimedija – Audio), a na početnoj stranici svakog autora možete pronaći i poveznice na audio verzije njegovih djela, ako su dostupne.

 

Pojednostavljeni prikaz

Ova je opcija namijenjena prije svega slijepim i slabovidnim osobama koje koriste softver za glasno čitanje i posebno prilagođena računala, jer kod takvog načina korištenja suvišni elementi na stranici samo "smetaju". Tekst kod ovakvog prikaza ne sadrži nikakvo oblikovanje.

Pojednostavljenom prikazu pristupa se preko posebne poveznice na dnu svake stranice djelâ u Web formatu.

 

Kategorije (tagovi)

Svaka stranica autora i svaka uvodna stranica književnog djela, ali i drugi sadržaji (video, audio, novosti, zanimljivosti...) uključuje kategorije. Kategorije, koje su ujedno i poveznice, navedene su na dnu stranice.

Postoje sljedeće kategorije (tagovi):

Klikom na poveznicu / kategoriju prikazat će se popis svog dostupnog sadržaja koji se na tu kategoriju odnosi.

Na primjer – kliknete li na kategoriju komedija, dobit ćete popis svih komedija dostupnih na eLektirama; klikom na francuska književnost popis svih francuskih autora, njihovih djela i ostalih sadržaja koji su uz njih vezani; klikom na ime i prezime autora (probajte ovdje: August Šenoa) dobit ćete popis svih sadržaja vezanih uz tog autora (njegova objavljena djela, ali i zanimljivosti, multimedijski sadržaji - audio i video, itd., ako su dostupni), i tako dalje.

Kategorije

 

Facebook

eLektire imaju svoju Facebook stranicu! Na najpopularnijoj društvenoj mreži objavljujemo sve novosti, obavijesti o novim objavljenim knjigama i druge zanimljivosti.
 
To je također jednostavan i brz način da nas kontaktirate: ako trebate pomoć ili neku informaciju, pošaljite nam poruku, jer na sve poruke brzo odgovaramo!
Zato - posjetite našu stranicu ili nas lajkajte na "Fejsu"! Gumb "Sviđa mi se" je gore desno u izborniku. 

 

Dodatne savjete za korištenje potražite na stranici Najčešća pitanja (FAQ).